JEZIK PARFEMA

Naučite da
govorite
jezikom parfema

Kao što je to slučaj i sa vinima, i stalak sa parfemima može biti zastrašujuće težak za snalaženje. Prava je veština istrenirati svoj nos da prepozna najrazličitije mirisne note. Možda sa sigurnošću znate da vam prijaju citrusni mirisi ili miris ruže, ali stvar postaje zamršena kada se pojave izrazi poput ‘gurmanski’, ‘agar’ ili ‘orijentalni’. Majstor za parfeme Ben Krigler, koji pripada petoj generaciji parfimerske kuće Krigler, objašnjava nam razlike između svih tih neobičnih opisa.

Šta znače svi oni drugi opisi parfemskih nota? Kako napraviti razliku?

GURMANSKI: Ovaj francuski izraz znači nešto ukusno, nešto što budi receptore ukusa i čini da vam pođe voda na usta. Bilo šta slatko ili šećerno može se podvesti pod ovu kategoriju. Obično je to vanila, ali osušena i kandirana kajsija ili cvet narandže takođe su gurmanski mirisi.

AGAR: Agar ili oud je smola koja je veoma popularna na srednjem istoku i u jako toplim područjima. Najskuplja vrsta dolazi iz Japana. Da bi se dobio ovaj gumenasti sastojak, uzima se vlažni deo stabla drveta duboko ispod kore, a onda se pola godine suši na suncu kako mi drvo dobilo dimni miris, i odatle se onda ekstrahuje agar.

DRVENASTI: Iako se čini da nema razlike, drvenasti i miris agara nisu isto. Drvenasto je opis, dok je agar posebna mirisna nota. Drvo koje se koristi može biti na primer kedar ili ružino drvo, a agar, iako ga možemo smatrati drvenastim, takođe može imati i cvetnu notu, kada se kombinuje sa nekom drugom cvetnom notom.

MOŠUSNI: Mošus je nekada bio životinjski sastojak, ali danas se koristi sintetički, i njegov blagi miris je negde između cvetnog i pomalo šećernog. Koristi se da da toplinu parfemu, i smatra se da podstiče strast i privlačnost.

ZAČINSKI: Začinski mirisi su oni koji blago golicaju nos. Kada za neki miris kažemo da je začinski, to znači da u sebi sadrži biber, ili neku duboku gornju notu kao što je kardamom ili bergamot. Bergamor je citrus, naravno, ali u svojoj čistoj formi takođe je i začinski miris.

ORIJENTALNI: Orijentalni mirisi su kombinacije drvenastih i začinskih nota. Danas se ovaj izraz najčešće povezuje sa agarom ili ćilibarom. Ovaj izraz ipak ne znači da parfem mora sadržati sastojke koji dolaze iz orijentalnih krajeva.

Parfemi

Opisi naših parfema